We współczesności alergie pokarmowe występują częściej niż dawniej. Na szczęście diagnostyka tego typu alergii również jest na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które powinny wywołać niepokój należą: dolegliwości bólowe brzucha, brak apetytu, często występujące rozwolnienie, nudności, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe.
nadwrażliwość na gluten
W wyniku uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać powyższych symptomów. Istnieje w końcu możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o rezultat konieczne mogą być zmiany sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wykluczyć wiele rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o dokładnym przeglądaniu składów produktów gotowych. Ważne jest też unikanie konsumpcji takich pokarmów, co do których nie posiadamy informacji na temat zawartości. Tak w wypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych. Różnego rodzaju substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak smucić. Pozbawione glutenu produkty są obecnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to sporo sklepów z pieczywem sprzedaje bezglutenowe rodzaje pieczywa. W menu dobrze jest zawrzeć jak najwięcej produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Sposób odżywiania uczulonego na gluten również można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet unikanie słodkich frykasów. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.