informacje strony sejny
Zioła oraz artykuły z nich komponowane są częstym lekarstwem używanym nawet dzisiaj. Terapeutyczne i smakowe cechy roślin były powszechnie używane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Wiadomo, że już wówczas rośliny użytkowano w zamiarach leczniczych i używano jako dodatek do potraw, idealnie poprawiający ich smak. Możemy założyć, że już nasi pierwotni przodkowie znali i w szeregu przypadków wykorzystywali rośliny, jakie ubogacały smak pieczonego. Przypadkiem dostrzegał również ich uzdrawiające właściwości – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, pomniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a co poniektóre działały jak trucizna. Uzyskaną przez tysiące lat mądrość pierwotni ludzie emitowali kolejnym generacjom, jakie w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. Teraz zioła są stosowane w kuchni, jako leki, i dla celów duchowych. Spotyka się też maści dla aktywnych – bardzo efektywne i pomagające stawom. Rośliny obejmują fitochemiczne związki, które mają wpływ na organizm ludzki ludzki. Spożywane w małych ilościach ubogacają doznania smakowe, jakkolwiek w pokaźniejszych ilościach są toksyczne. Na przykład, niektóre typy ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być stosowany w celach leczniczych, w leczeniu depresji oraz łagodzeniu stresu. Mimo to obszerne ilości tego zioła może wywoływać reakcje alergiczne, w takim razie należy je wykorzystywać z ostrożnością.