kobiety pomorskie
Zioła i artykuły z nich komponowane są częstym lekiem użytkowanym nawet dziś. Terapeutyczne oraz smakowe przymiotniki roślin były uniwersalnie wykorzystywane już przez dawnych Greków i Rzymian. Nie ulega kwestii, że już w owym czasie rośliny wykorzystywano w celach leczniczych i używano jako dodatek do potraw, do perfekcji poprawiający ich smak. Mamy prawo założyć, że już nasi pierwotni przodkowie znali oraz wielokrotnie stosowali rośliny, które wzbogacały smak pieczonego. Nieoczekiwanie dostrzegał też ich uzdrawiające właściwości – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały zabliźnianie się ran, a co poniektóre działały jak trucizna. Uzyskaną przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, jakie w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. Aktualnie zioła są użytkowane w kuchni, jako leki, oraz dla celów duchowych. Spotyka się również maści dla aktywnych – bardzo efektywne i pomagające stawom. Rośliny zawierają fitochemiczne relacje, jakie mają oddziaływanie na organizm ludzki człowieczy. Spożywane w małych ilościach wzbogacają przeżycia smakowe, jednak w pokaźniejszych ilościach są toksyczne. Na przykład, niektóre rodzaje ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być stosowany w celach medycznych, w leczeniu depresji i łagodzeniu stresu. Niemniej jednak duże ilości tego zioła może wywoływać reakcje alergiczne, w takim razie należy je stosować z ostrożnością.